28 Şubat 2012 Salı

Caferağa Camii'nin Mimari Yapısı, Fatih, İstanbul

 Caferağa Camii'nin Mihrab ve Minberi, Fatih, İstanbul
Mescidin minberini Hamamî Halil Ağa H.1090/M.1679 tarihinde koydurmuştur. Halil Ağa Macuncu Çarşısında Müfti Ebüssuud Efendi’nin yaptırdığı hamamda kiracı iken icar akdi feshedilerek Hamamdan çıkarıldığında Cafer Ağa Câmii yakınında arsa alıp bir hamam yaptırarak kızgınlığını teskin etmiştir. Bu yüzden bu hamam “İNÂDİYE HAMAMI”diye bilinir.Yine bu zat mescid yakınında yaptırdığı İnâdiye Hamamını’da vakfedip Cafer Ağa mescidi’nin minberine ve Aksaray civarındaki Yakub Ağa mescidi minberine de vazifeli tayin etmiştir.
Meşhur Şeyhü’lislâm Zenbilli Ali Efendi’nin halen izi kalmayan evi de mescid karşısında bulunuyordu. 1970 yılında yıkılarak tamamiyle yeniden betonarme olarak yapılan câmi, yamuk, dörtgen plânlıdır.Sağında olan minaresi beton olup girişi son cemâat yerindedir.Mihrâbı çini,minber ve kürsüsü ahşaptır.İç duvar etekleri kahverengi seramik kaplı olup müezzin ve kadınlar mahfili vardır.Câminin kapısı üzerindeki tâmir kitâbesi H.1317/M.1899 tarihlidir.

Cami ile aynı çatı altında bulunan Kur’ân Kursu yaz mevsiminde hizmet vermektedir.Küçük olan avlusunun altında tuvalet ve abdest alma yerleri bulunmaktadır.Câminin girişinde kuyu ve giriş solunda 1970’deki tâmirde yapılan çeşmesi vardır.



BEZZAZ-I CEDİD CAMİİ, FATİH, İSTANBUL





ABDÜSSELAM CAMİİ, BEYOĞLU


AHMET ÇAVUŞ CAMİİ

·

FENARİ İSA (MOLLA FENARİ) CAMİİ

· 


· 
· 



· 


BEHRUZ AĞA (ODABAŞI) CAMİİ, FATİH

BALİ PAŞA CAMİİ, FATİH

 

YENİ CAMİİ, EMİNÖNÜ

·  Yeni Camii 


YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ ANA SAYFA

KOCAMUSTAFAPAŞA SÜMBÜL EFENDİ CAMİİ, FATİH

 

 

·  TÜRKİYE'DEKİ CAMİLER


MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

ŞEHZADE CAMİİ

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ  

NURUOSMANİYE CAMİİ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder