6 Eylül 2016 Salı

TOGO (Togo)

TOGO SİYASÎ HARİTASI

  1. Ahmediye Camii
  2. Büyük Cami, Sokode
  3. Büyük Pazar Camii
  4. Goubi Köyü Kaddafî Camii
  5. Togo'da Bir Cami - 1
  6. Togo'da Bir Cami - 2
  7. Togo'da Bir Cami - 3
  8. Togo'da Kaddafî'nin Yaptırdığı Bir Cami
  9. Togo'nun Kuzeyinde Bir Cami

Togo Nerededir?
Togo, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir.
Ülkenin sınır komşularını; Burkina Faso, Benin, Gana ve ülkenin güneyinde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi bulunmaktadır.
Ülkenin başkenti Lomé'dir.
Ülkenin ismi Ewe dilinden gelmektedir.
Ewe dilinde Togo kelimesi to (Türkçe:su) ve go (Türkçe:liman) kelimelerinden oluşmaktadır. Almanya'nın burada kurduğu ilk sömürge düzeninde bölgeyi Togoland ismi verilmiş, buradan da esinlenerek ülkenin tamamına genelinde Togo ismi kullanılmış, bağımsızlık sonrası da bu isim yeni ülkenin ismi olarak da seçilmiştir.
Togo, sahip olduğu 56.785 km² yüz ölçümü ile Afrika kıtası standartlarına göre küçük bir ülke konumundadır.
Kıta üzerinde bu yüz ölçümünden daha az bir yüz ölçümüne sahip olan çok az sayıda ülke bulunmaktadır.
Ülke uzun ve dar bir yapıya sahip olup, kuzey-güney yönünde uzunluğu 550 km olup, batı-doğu yönünde en dar bölgesi 50 km en geniş bölgesi ise 140 km'dir.
Atakora Sıradağları ülkeyi çapraz bir şekilde bölerken, sıra dağların ortalama yüksekliği 600 m düzeyindedir.
Ülke topraklarının %16'sı ormanlar ile kaplı konumdayken, %25 tarım alanı, %3,5 ise yaylalardır. Togo'nun orta bölgeleri yükseltilerle kaplı iken, kuzeyinde ise hafif engebeli savan bölgesi yer alır. Ülkenin güneyinde ise ormanlık platolar, lagün ve bataklıklar görülür.
Ülkenin toplamda sahip olduğu 1.647 km'lik sınırından 664 km'si Benin, 126 km'si Burkina Faso, 877 km'si Gana ile oluşurken, ülkenin ayrıca Atlas Okyanusu'na da 56 km'lik sahil şeridi bulunmaktadır.
Togo'da bulunan en yüksek dağ 986 m ile Agou Dağı, en uzun nehri ise 50 km'si deniz taşımacılığına da uygun olan ve kuzey-güney yönünde akan 400 km'lik Mono nehridir.

Yüzölçümü: 56.785 km²
Nüfus: 8.000.000 (2016 Tahmini)

Togo'da Dini Durum

%20, İslam
%29, Hristiyan
%51, Yerel Dinler

Togo'da din özgürlüğü mevcuttur ve %51 ile halkın yarıdan fazlası doğacılık inancına sahiptir. Ülkede %29'luk bir kesim Hristiyandır.
İslamiyet ise, ülkede giderek artmakta olup %20'lik bir kesimi oluşturmaktadır.
Ayrıca sahil bölgesinde az da olsa yahudi toplulukları yaşamakta, çok az bir kesim ise de Vudu inancına göre hayatını sürdürmektedir.
Yerel dinler arasında en önemlisi, Togo'da ortaya çıkmış ve Benin, Nijerya, Burkina Faso gibi ülkelere de sirayet etmiş bulunan, bölge kültürünün ve sanatının oluşmasında önemli katkılarda bulunan vudu dini, daha sonraki dönemlerde Avrupalılarca toplanan Togolu ve Beninli köleler tarafından Haiti'ye götürülmüş ve burada da yaygın hale getirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder