29 Eylül 2016 Perşembe

GANA (Ghana)

Gana Siyasi Haritası
  1. Larabanga Camii
  2. Larabanga Moschee
.
Gana Nerededir?
Gana, Afrika kıtasının batısında yer alan bir ülkedir.
Ülkenin komşularını Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Togo oluştururken, güneyinde Gine Körfezi (Atlas Okyanusu) yer almaktadır.
Ülke sınırları içerisinde yer alan zengin maden yataklarının en önemli parçasını oluşturan maden olan altın sebebiyle eski koloni sahibi Birleşik Krallık (İngiltere), ülkeye koloni döneminde Altın Sahili ismini vermiştir.
Ülkenin en büyük şehri ve başkenti Akra (Accra)'dır.
Ülkeye verilen Gana ismi ile Batı Afrika'da ispatlanabilen ilk büyük imparatorluk olan Gana İmparatorluğu'na atıfta bulunulmuştur.
İlk Arap tüccarların 9.yy'daki yazışmalarında söz edilen ve o dönem sadece kuzey Afrikalı tüccarlar tarafından bu ismi ile anılan imparatorluğa, kendi halkı Wagadu ya da Ta'rikh al-Sudan demekteydi.

Gana, genel olarak alçak bir coğrafyaya sahip olmakta olup, sadece belli yerlerde 900 m.ye çıkan yükseltiler görülebilmektedir.
Ülke topraklarının neredeyse yarısı 150 m altında bir yükseltide yer almaktadır.

Ülke içerisindeki çoğunluğu oluşturan en önemli etnik grup %47 ile Akanlar'dır.
Bunun haricinde Dagombalar, Eveler, Galar ve Gurmalar diğer etnik grupları oluşturmaktadır. Gana'da var olan topluluğun %14,5 gibi bir oranını 100'ün üzerinde farklı etnik grup paylaşmaktadır. nüfusun Ülkede var olan %1.5 diğer toplulukları ise Avrupalılar ile birlikte Çinliler ve Lübnanlılar oluşturmaktadır.
Para Birimi: Yeni Cedi
Yüzölçümü: 238,537 km2
Nüfus: 30.000.000 (2016 Tahmini)

Gana'da Dini Durum

%71,2 Hıristiyan ( %28,3 Pentacosizm, %18,4'ü protestan, %13,1 katolik, %11,4'ü ise diğer hristiyan mezhepleri)
%17,6 İslam
%5,2 Yerel Afrika Dinleri
%0,8 Diğer Dinler (Putperest, Totem Dini)
%5,2 Ateist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder