16 Nisan 2015 Perşembe

Nişantaşı Meşrutiyet Hamidiye Camii, Şişli, İstanbul

Nişantaşı Meşrutiyet Hamidiye Camii, Şişli, İstanbul
Nişantaşı Meşrutiyet Hamidiye Camii, İstanbul'un Şişli İlçesi Meşrutiyet Mahallesi Valikonoğı Caddesi Şehit İsmet Armağan Sokak 6 numarada bulunmaktadır.
Bugün kalabalık bir halk kitlesine hitap eden cami, Akkirman Sokak ile Şehit İsmet Armağan Sokağın kesişme noktasında bulunur.
Cami, Sultan Abdulhamid Han tarafından 1313 (1895) yılında yaptırılmıştır.
Mahalle Müslümanlarının ibadethane ihtiyaçlarını gidermek maksadı ile 10x12 metre ebatlarında 120 metrekare olarak inşa edilmiştir. 
Orijinali yarı ahşap yarı kârgir 120 metrekarelik küçük bir cami olan Meşrutiyet Hamidiye Camii yapıldığı günden günümüze muhtelif tadilatlar geçirmiştir. 
Cami alanının gerekli ibadet ihtiyacını sağlayamadığından son dönemde arka cephesine ek yapma ihtiyacı hissedilmiştir.
Osmanbey’e gelen hazır giyim sektöründen de mütevellit artan cemaat sayısı ve caminin buna cevap verememesiyle mahalle halkının öncülüğünde bir dernek kurularak caminin yeniden ve daha büyük olarak inşa edilmesi kararlaştırılmıştır. 
Caminin özellikle arka kısmında kalan özel ve tüzel kişilere ait arsalar alınarak cami kuzey yönünden sağa çapraz olacak şekilde Anıtlar Kurulunun da onayıyla öndeki yapıya uygun bir tarzda genişletilmiştir. 
Bu genişletme çalışmalarında caminin orijinal olan kısmı korunmuştur.
Yeni yapı ile caminin alanı yaklaşık on kat genişlemiştir. 
Caminin eklenen kısmından yola doğru 10 sütunun tuttuğu sundurma bir tavan dizaynı ile yol ile cami arasında üstü örtülü bir alan elde edilmiş ve buranın etrafı mermer tırabzan ile çevrilmiştir. 
Camiye giriş sağ cepheden ve ekleme alana açılan her biri çifter kanatlı üç kapı  ile yapılabilmektedir. 
Caminin harim katının eski yapı alanında 8 ekleme alanında 22 olmak üzere 30 safı mevcuttur. Harim katının sol arka tarafından mahfile çıkış merdivenleri olup altında küçük bir oda vardır. Camiye sonradan eklenen bölüm arsa yönü ile kıble yönünün örtüşmememsi nedeni ile sağ arkaya doğru yapılmıştır. 
Dolayısı ile yeni yapılan bölümde saf düzeni çapraş olarak oluşturulmaktadır. 
Bu bölümün sol tarafında 5 sağ tarafında 4 sütun bulunur ki bunlarda lacivert ve turkuaz renkli çini ile kaplıdır. 
Caminin tavanlarında ahşap olmayan kısımlar kalem işi süsleme ile bezelidir. 
Caminin çatısı betonarmeden yapılmış olup cami iç kısmı ahşap süsleme ile kaplı, üzeri ise kiremit ile örtülüdür. 
Caminin mihrab, minber ve kürsüsü mermerden olup altın varak tezhiplidir.  
Mihrab nişinin üzerinde “Yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir” (Bakara 2/149)
ayeti, caminin orijinal kısmındaki duvarların tavana yakın kısmında çini üzeri bir kuşak halinde Bürûc Suresi yazılı olup bu kuşağın üzerine Allah (cc), Muhammed (sav) ve dört halifenin isimleri de farklı ton ve tarzda yazılmıştır. 
Caminin harim katının ön kısmında büyük vitray pencereler olmak üzere 18 penceresi vardır. Mahfil katı ise saf tarafta ahşap ve tarihi kapı hissi uyandıran ve camiye farklı bir estetik katan pencereler olmak üzere 33 pencere vardır. 
Caminin genişletme esnasında yapılan yeni minaresi camiden bağımsız sol arka tarafında çift şerefeli, betonarme olarak yaklaşık 65 metre olarak inşa edilmiştir. 
Caminin iç duvarları tamamıyla mavi ağırlıklı doğal desenli çini ile kaplıdır. 
Cami bodrum (500 m2), giriş harim katı (500 m2) ve mahfil katı (400 m2) olmak üzeri üç kat olarak inşa edilmiştir. 
Caminin sonradan eklenen bölümünün üzeri tamamen mahfil katı olarak tasarlanmıştır.
Ana tavana asılı kristal bir avizesi vardır. 
Caminin harim katı halıları turkuaz üzeri kırmızı kuşaklı iken diğer alanlar yeşil üzeri kırmızı saf kuşaklı halı ile kaplıdır.
Caminin arka kısmında camiye ait her biri 120 m2 alana sahip üç adet lojman bulunmaktadır. Cami altında şadırvan ve tuvaletler bulunmaktadır. 
Kuzey tarafında alt katta atıl bir gasilhanesi vardır. 
Camide soğutma ve ısıtma sistemleri mevcuttur. 
Caminin Şehit İsmet Armağan Sokağına bakan tarafında orijinal yapı ile sokak arasında kalan küçük alanda derinliği yaklaşık 25 metre olan tarihi bir kuyusu vardır. 
Meşrutiyet mahallesi sakinleri ile civardaki esnafa hitap eden caminin vakit namazlarında 100-150, Cuma namazlarında ise 2500 civarı cemaati olmaktadır. 
Caminin bir imam-hatip ve bir müezzin-kayyım kadrosu bulunmaktadır.

3 yorum:

  1. Bu caminin ilk imam ve hafızları büyük dedem abdülkadir bayraktaroğlu adını meşrutiyetten alan mah.yillarca muhtarlığını yapmış dördüncü kuşak torunu olarak tarihe not düşmek istedim saygılar

    YanıtlaSil
  2. 2008 de babamı çocukuğumun Camii'nden ahrete uğurladım.

    YanıtlaSil