14 Şubat 2011 Pazartesi

DITIB Merkez Camii, Duisburg, Almanya

 
Bildunterschrift: Duisburg'taki camii 34 metre yüksekliğindeki minaresi ve iç içe geçmiş dört kubbenin çevrelediği gümüş renkli ana kubbesiyle Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor

Duisburg Merkez Camisi, Duisburg Marxloh Camii, Almanya’nın Duisburg şehrinde 2008 yılında hizmete giren büyük camidir.
Almanya’nın en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük camisidir. Duisburg şehrinin Marxloh semtinde bulunur. Osmanlı mimarisi özellikleri taşır. Cami kompleksinde aynı anda 1200 kişinin ibadet edebileceği 19 kubbeli bir ibadethanenin yanı sıra konferans salonu, kütüphane ve diğer sosyal tesisler vardır.
Duisburg Merkez Camisi, eskiden Avrupa’nın ikinci en büyük camisi olarak kabul edilen ve 1985’te inşa edilip 2003’te yıkılan Pollman Merkez Camisi’nin yerinde inşa edilmiştir. 2005 yılında yapımına başlanan cami, 2008 yılının Ekim ayında Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı ve bakanlarının da katıldığı bir törenle hizmete girdi Caminin yapım giderlerinin yarısı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti ve Avrupa Birliği tarafından karşılandı . Caminin iç duvar ve tavan süslemelerini Mimar Volkan Altınkaya yaptı.

Duisburg'ta görkemli cami açıldı

Caminin açılışında ilk namaz kılındı
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Caminin açılışında ilk namaz kılındı

Almanya'nın Duisburg kentinde ülkenin en büyük camilerinden biri ibadete açıldı. Caminin açılışına Kuzey Ren Vesfalye Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers ve Uyum Bakanı Armin Laschet'in gibi üst düzel yetkililer katıldı.


Almanya’da en fazla Müslüman'ın yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'nın Duisburg kentinde inşa edilen Duisburg Merkez Camii'nin açılış törenine Eyalet Başbakanı Jürgen Rüttgers ve Uyum Bakanı Armin Laschet'in de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey Alman yetkili katıldı. Açılış töreninde Türkiye’den de Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu hazır bulundu.

Caminin içindeki süslemeler dikkat çekici 

Yaklaşık üç yılda bitirilen ve toplam bin 400 kişinin aynı anda ibadet edebileceği Duisburg Merkez Camii, toplam 7,5 milyon Euro'ya Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Caminin içindeki süslemeler dikkat çekicimal olurken, bu meblağın yarısı Kuzey Ren Vestfalya ve AB tarafından karşılandı.

Duisburg Merkez Camii'nin ana yapısı bin, son cemaat yeri, üst kat ve bayanlar bölümüyle birlikte ise yaklaşık bin 400 kişilik bir kapasiteye sahip. 34 metre yüksekliğindeki minaresi ve iç içe geçmiş dört kubbenin çevrelediği gümüş renkli ana kubbesiyle Osmanlı mimarısın özelliklerini taşıyan cami kompleksi, konferans salonu, kütüphane ve diğere sosyal tesisleriyle tam bir külliye görünümünde.

Duisburg’ta sorun çıkmadı

Almanya’da Berlin ve Köln’de yapılması planlanan camiler tartışmalara neden olurken, Duisburg’taki büyük caminin inşası sırasında ise bu tür anlaşmazlıklar yaşanmadı. Mikron uzattığımız Duisburglu Almanlar, böylesine görkemli bir camiden rahatsız olmadıklarını söylediler. Duisburglu bir bayan, “Ben de gidip şöyle bir bakmıştım. O zaman daha inşaat devam ediyordu. O hali bile çok hoşuma gitmişti. Ne bileyim, bir bayram ya da başka bir kutlama etkinliği vesilesiyle iki toplum arasındaki kaynaşmayı daha artırabilir. Ne de olsa burada birlikte yaşıyoruz; birlikte yaşamak zorundayız.  Ben olumlu buluyorum, gayet güzel” diyor.
 Bildunterschrift: Duisburg'taki camii 34 metre yüksekliğindeki minaresi ve iç içe geçmiş dört kubbenin çevrelediği gümüş renkli ana kubbesiyle Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor.

Duisburg belediyesi yabancılar ve uyum sorumlusu Leyla Özmal kentte cami yapımında sorun çıkmamasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Duisburg'da cami inşaatı gündeme gelmeden önce de Almanlar ve göçmen kökenlilerin birlikte ve uyum içinde yaşamasının sürekli gündemde olduğunu gözlemliyorum. Caminin bulunduğu semtin yeniden imar çalışmaları çerçevesinde ibadethane yapımı da enine boyuna ele alındı. Yani cami inşaatı konusu, insanların üzerine bir uçan daire gibi birden bire uzaydan düşmedi. Semt sakinleri, 'yeniden imar çalışmaları kapsamında burada yeni bir cami yapılıyor' şeklinde yaklaştılar konuya.”

Bilgilendirmenin önemi

Duisburg Şehir Geliştirme Topluluğu adlı sivil toplum kuruluşundan Dursun Yılmaz da yeterli ve zamanında bilgilendirmenin önemine dikkat çekerek, “Burada ta en başından itibaren plan, proje ve tartışmalara kent sakinleri de dahil edildi. Bu çerçevede tüm korkular ya da istekler de dile getirildi. Müslümanıyla, gayrimüslimiyle tüm vatandaşların konuya ne kadar yoğun eğildiklerini gördükçe, bölgenin Katolik rahibinin 'cami yapımı beni çok mutlu ediyor' dediğini duydukça bir Müslüman olarak ben de çok seviniyorum. Burada kültürlerarası diyalog için büyük bir adım atılmıştır. Bu hepimizi mutlu ediyor” diyor.

Alman psikopostan Türkiye'ye çağrı

Almanya Essen kenti piskoposu Dr. Felix Genn açılış törenindeki konuşmasında Türkiye’den taleplerini dile getirdi. Piskopos, “Alman piskoposların onurlu yapılar olan camilerin Almanya’da inşa edilmesine destek verdiğini biliyorsunuz. Bizim için aynı zamanda Türkiye’deki Hıristiyanların hakları ve Aziz Paulus’un doğduğu yer olan Tarsus’ta bir kilise inşa edilmesi çok önemli konular” dedi. Piskopos Dr. Genn, Türk Devleti’ni Türkiye’de din özgürlüğünün sağlanması ve Hıristiyanların haklarının güvence altına alınması için çaba göstermeye çağırdı.



DITIB Merkez Camii Resimleri



·  ALMANYA’DAKİ DİĞER CAMİLER



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder